Često postavljena pitanja

Šta je DS 2019?

DS 2019 formular-obezbedjen od programskog sponzora!
Nakon prihvatanja na program i potvrde o smestaju,agencija vam obezbedjuje DS 2019 formular.DS 2019 je "Sertifikat o razmeni studenata na J-1 statusu" prihvacen od strane US. Formular oznacava agenciju u USA kao vaseg programskog sponzora,cilj programa, i sadrzi tacne datume vremena u kojem vam je dozvoljeno da radite,podatke poslodavca,kao i datume pocetka i prestanka rada. Bilo koje odstupanje od tih datuma moze rezultirati prekidom programa i uskracivanjem DS 2019 formulara.

Šta je SOCIAL SECURITY CARD?

Da biste bili u mogućnosti da radite potrebno je da posedujete SOCIAL SECURITY CARD. SOCIAL SECURITY CARD je potvrda o vašem redovnom plaćanju i dokaz da se poslodavac pridržava pravila propisanih od strane vlade SAD. Morate aplicirati za SOCIAL SECURITY CARD pre nego što legalno počnete sa radom.

Za dobijanje SOCIAL SECURITY CARD apliciracete u lokalnoj kancelariji socijalnog osiguranja. Prilikom apliciranja morate predati sledeca originalna dokumenta zajedno sa dodatnim setom fotografija:
-Pasos sa J-1 vizom
-Formular radne ponude sa podacima poslodavca
-Pismo socijalnog osiguranja dobijeno od agencije USA
-DS-2019 formular
-I-94 formular (koji se nalazi u pasosu)
-Slika pasoskog formata

Za dobijanje SOCIAL SECURITY CARD mozete aplicirati 10 dana nakon dolaska u U.S. Aplikacija vam nece biti procesuirana ukoliko niste potvrdjeni od strane SEVIS-a. Potvrdjeni ste kada stignete do vaseg poslodavca i registrujete se AWA-i. Zapamtiite da je neophodno da se javite agenciji u USA u roku od 48 sati nakon dolaska u zemlju.Dok vas agencija ne registruje nemate vazeci status i vasa aplikacija za dobijanje SOCIAL SECURITY CARD ne moze biti procesuirana. Zakasnela registracija kod agenncije moze dovesti do odlaganja dobijanja SOCIAL SECURITY CARD.

Potrazite na http://ssa.gov/pro/fol/fol-home.html i ukucajte zip code vaseg poslodavca ili lokacije gde boravite da biste locirali najblizu kancelariju socijalnog osiguranja ili pozovite 1-800-772-1213 za informacije. Radno vreme vecine ovih sedista jeste od ponedeljka do petka od 9 do 16 casova.

Formular za dobijanje SOCIAL SECURITY CARD popunjavate licno i u kancelariji. Kod pisanja adrese molimo napisite neku od sledecih:
-Adresu boravka u U.S.
-Adresu poslodavca

Kad vas status u SEVIS-u postane vazeci i svi zahtevi SSA ( Social Security Administration) budu zadovoljeni, dobicete SOCIAL SECURITY CARD u periodu od 4 nedelje.
Ukoliko primite pismo od SSA, molimo kontaktirajte agenciju da se osigurate da su svi uslovi ispunjeni.
Ukoliko ne dobijete SOCIAL SECURITY CARD u roku od 6 nedelja, ne panicite. Pozovite SSA na 1-800-772-1213 i saznajte status vaseg socijalnog broja (Social Security Number).

Šta je SEVIS?

SEVIS (Student Exchange Visitor Information System) jeste sistem koji prati sve studente na razmeni koji ulaze u U.S. u statusu J-1. Ovaj sistem se primenjuje od 30 januara 2003 godine. Veoma je vazno da razumete pravila sistema. Nepridrzavanje tih pravila moze imati ozbiljne posledice, ukljucujuci i prekid programa i uskracivanje prava dobijanja vize u buducnosti kako za vas, tako i za vasu porodicu.

Svi J-1 viza aplikanti moraju platiti SEVIS troskove pre apliciranja za vizu . Ukoliko to ne ucinite moza doci do odbijanja vize od starne americke ambasade. Dokaz o izvrsenoj uplati SEVIS troskova predajete zajedno sa drugim aplikacionim formularima neophodnim za dobijanje vize. Izvrsenje uplate mozete obaviti i prko vaseg agenta online ili sami na http://www.ice.gov/graphics/sevis/1901/ koristeci neku od kreditnih kartica (Viza, Mastercard ili American Express)

Kontaktirajte nas